Wie wint in Hannuit de eerste AA Drink CrossCup van 2019?

prvh1701
Hannuit is zondag het actieterrein voor de eerste AA Drink CrossCup van het nieuwe jaar. Vice-Europees kampioen veldlopen Isaac Kimeli is de topfavoriet bij de mannen. Bij de vrouwen mag de beste Belgische van vorig jaar, Nina Lauwaert, zich klaarmaken voor een pittig duel met enkele buitenlandse atleten.

Isaac Kimeli zal voor het eerst sinds zijn zilveren medaille op het EK veldlopen te bewonderen zijn op eigen bodem. Door een rustperiode na het EK en een verkoudheid waarmee hij het voorbije weekend te maken kreeg, mogen we wellicht geen Kimeli op zijn best verwachten. Toch zullen zijn tegenstanders nog een hele kluif aan hem hebben en zal Kimeli er alles aan doen om zijn leidersplaats te verstevigen. Wat zijn uitslag ook wordt, het publiek zal ongetwijfeld maar wat graag de handen op elkaar slaan wanneer de vice-Europese kampioen in het veld passeert.

“Ik voel mij momenteel nog steeds geen 100%”, blikt Kimeli vooruit. “Ik probeer mij de komende dagen nog goed te verzorgen om toch met zo fris mogelijke benen aan de start te kunnen verschijnen. Ik bereid mij alleszins voor op veel modder zondag.”

Man in vorm is misschien wel Jeroen D’hoedt. Hij mocht niet mee naar het EK veldlopen, maar bleef allerminst bij de pakken zitten. D’hoedt leverde in het buitenland enkele straffe prestaties, wat de concurrentie ongetwijfeld niet is ontgaan. Kan hij verrassen? Robin Hendrix en Dame Tasama maakten de voorbije manches mee het mooie weer en zullen ook zondag aan de startlijn verschijnen. Niemand die eraan twijfelt dat zij hun vel duur zullen verkopen. Ook Lander Tijtgat zal zich na zijn blessure opnieuw in de debatten mengen.

En bij de beloften? In afwezigheid van Simon Debognies ziet Dorian Boulvin zijn kansen zienderogen stijgen om de leidersplaats over te nemen.

In de korte cross is het zondag uitkijken naar Ismael Debjani, Ali Hamdi, Pierre-Antoine Balhan en Valère Hustin.

KAN LAUWAERT OOK INTERNATIONALE CONCURRENTIE AFTROEVEN?

Nina Lauwaert bewees de laatste weken dat zij heer en meester is in het Belgische veldlopen en ook internationaal uit de verf komt. Dat laatste mag ze zondag opnieuw bewijzen, want met de Poolse Anna Gosk en Katarzyna Rutkowska, de nummers 1 en 2 van de CrossCup-manche van Mol, is de buitenlandse concurrentie niet min.

Afgelopen weekend moest Lauwaert Gosk nog ruim voor zich laten tijdens de Great Stirling XCountry. Kan de ROBA-atlete deze keer meer weerwerk bieden? Met de Roemeense Roxana Barca op de deelnemerslijst krijgt Lauwaert er alvast nog een derde taaie klant bij.

“Na een aanslepende virale infectie op de luchtwegen die mij belemmerde om afgelopen weekend voluit te gaan, ben ik weer aan de beterhand”, zegt Lauwaert. “Jammer genoeg had deze infectie een weerslag op mijn opbouwperiode. Ik hoop toch om zondag fris aan de start te verschijnen, want de buitenlandse concurrentie zal er zeker een harde strijd van maken.”

De concurrentie in eigen land heeft echter ook niet stilgezeten. Op de Sylvestercross in Soest kwamen Imana Truyers, Hanna Vandenbussche en de huidige leidster in het klassement, Sofie Van Accom, recent nog tegen elkaar uit. Truyers toonde zich toen nipt de sterkste van de drie Belgen. Zij wordt misschien wel de grootste belager voor Lauwaert in de strijd om beste Belgische te worden. Net achter hen zullen Van Accom en Vandenbussche wellicht weer een strijd uitvechten, al mogen hun kansen op winst zeker niet afgeschreven worden.

Bij de vrouwen zal de leider in het belofteklassement, Lisa Rooms, er zondag niet bij zijn in Hannuit. Elise Vanderelst en Vanessa Scaunet zullen het daardoor onderling gaan uitvechten.

Deel dit bericht