Wie kroont zicht tot beste zandvreter op de Structabo CrossCup in Mol?

kimeliii
Zondag zakt de top van het Belgische veldlopen af naar het Zilvermeer in Mol, waar de eerste individuele manche van de Structabo CrossCup op de planning staat. Bij de mannen gaat men op zoek naar een opvolger voor Soufiane Bouchikhi, die zondag niet van start gaat. Bij de vrouwen was vorig jaar de Poolse Katarzyna Rutkowksa aan het feest. Imana Truyers was toen de beste Belgische. Wie haalt het in de eerste individuele clash van een interessante veldloopwinter?

Kimeli favoriet door afwezigheid Bouchikhi

Bij de mannen is er slechts één grote afwezige en dat is de winnaar van vorig jaar, Soufiane Bouchikhi. Zijn grote uitdager van vorige winter, Isaac Kimeli, tekent wél present. Kimeli had samen met Robin Hendrix en Simon Debognies een groot aandeel in de winst van OEH tijdens de Structabo CrossCup Relays in Gent. In Mol mag Kimeli van zijn club- en trainingsgenoten ook concurrentie verwachten.

Tot die trainingsgenoten behoren ook Dorian Boulvin, Jeroen D’hoedt en Dieter Kersten. Uitdagers van dienst worden Lander Tijtgat, vorig jaar tweede in Mol en Dame Tasama, die tijdens de Relays goed was voor de snelste chrono bij de mannen op de 4.500m. Pieter-Jan Hannes maakt dan weer zijn terugkeer naar de CrossCup. Lokale held Yannick Michiels schitterde in het verleden al voor eigen publiek. De grootste naam uit het buitenland is Michel Butter, die twee weken terug nog Nederlands kampioen op de marathon werd.

Het Molse zand is niet de meest geliefde ondergrond van topfavoriet Kimeli, die de druk afhoudt met het oog op zondag. “Het is de eerste keer dat het ieder voor zich is. Als het van mij afhangt, dan wordt het een open strijd. Het is een sterk deelnemersveld, alleen jammer dat Soufiane voorlopig ontbreekt.”

De korte cross bij de mannen lijkt af te stevenen op een strijd tussen Ismael Debjani, Pieter Claus en Pierre-Antoine Balhan. Bij de junioren is dé grote naam Tim Van de Velde. Onze jonge landgenoot mag concurrentie verwachten van enkele sterke noorderburen zoals Luuk Maas en Bram Anderiessen.

Truyers meteen op de afspraak?

Bij de vrouwen wordt het uitkijken naar het eerste duel tussen Imana Truyers en Sofie Van Accom. Beide dames zullen echter op hun hoede moeten zijn voor onder meer Hanna Vandenbussche en Hanne Verbruggen, aangezien dat duo in Gent sneller liep dan Truyers en Van Accom. Daar ging het echter om ‘maar’ 3.000m. In Mol mogen de dames zich aan 5.500m cross verwachten.

Uit buitenlandse hoek tekent Katarzyna Rutkowksa opnieuw present. De Poolse won vorig jaar ook aan het Zilvermeer. Andrea Deelstra is dan weer de grootste naam bij onze noorderburen. Bij de junioren zijn Justine Tinck en Mathilde Deswaef op papier de grootste namen.

Sofie Van Accom werd vorig jaar tweede Belgische na Truyers. De atlete gaf al eerder aan dat ze geen grote fan van het zand is: “Mol is voor mij één van de moeilijkste manches. Op zand lopen krijg ik maar niet onder de knie. Ik ga er echter het beste van maken, zeker omdat hij de eerste grote individuele race van de winter is.”

“De laatste weken draaien de trainingen heel vlot en ik kijk dan ook enorm uit naar de eerste individuele manche van de Structabo Crosscup. Vorig jaar had ik zelf een minder gevoel over de wedstrijd, maar dit jaar hoop ik om de wedstrijd met een beter gevoel te beëindigen”, aldus Van Accom.

Deel dit bericht