Wie is zondag meteen op de afspraak op BK veldlopen?

SofieVanAccom
Zondag is het eindelijk zover: de eerste CrossCup en meteen ook eerste veldloop van een bijzonder winterseizoen. In het Park van Laken strijden de senioren om de Belgische titels op de lange en korte cross. Wie maakt zondag kans op een Belgische titel in het veld en welke namen kunnen onverwacht uit de hoek komen?

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar zondag mogen de veldlopers zich in de handen wrijven tijdens het BK veldlopen en tevens de eerste CrossCup-manche van het 39ste seizoen. Bij de mannen is Dieter Kersten de enige naam op de startlijst die vorig jaar op het podium stond. Dat hoeft niet te betekenen dat Kersten meteen tot topfavoriet gebombardeerd wordt. De Limburger, die in volle marathonvoorbereiding zit, zal namelijk moeten afrekenen met een trosje sterke atleten, te beginnen met Lahsene Bouchikhi en Lander Tijtgat die in het verleden al zegevierden op manches van de CrossCup.

Na dat trio volgt een heel open veld, waardoor een verrassing allerminst uitgesloten is. Met Jelle Geens en Arnaud Dely verschijnen twee absolute toppers aan de start in respectievelijk triatlon en duatlon. Beide heren hebben van zondag een doel gemaakt en kunnen zomaar meedingen naar podiumplaatsen. Daarnaast zijn er een aantal vaste CrossCup-klanten met Clément Deflandre, Thomas De Bock, Dorian Boulvin, Steven Casteele en Mats Lunders. Bij de beloften lijkt het een strijd te gaan worden tussen titelverdediger Tim Van de Velde en uitdager van dienst Guillaume Grimard.

“Op training voelt het zeker goed aan, al is het moeilijk om een soort referentiepunt te hebben bij gebrek aan wedstrijden. Ik heb ook geen idee hoe het met mijn concurrenten gesteld is, al weet ik dat er kapers op de kust zijn. Ik hoop vooral dat het een mooi spektakel wordt voor de kijkers thuis. In mijn geval wordt het misschien de enige kans nog om een Belgische titel in het veld te grijpen, dus ik ga er vol voor. Door mijn marathonvoorbereiding beschik over een brede basis, maar de vraag is natuurlijk of ik ook op snelheidsvlak in orde ben. Het parcours zal er gezien de weersomstandigheden eerder droog bij liggen, al blijft het Park van Laken altijd erg selectief, de beste wint dus zeker zondag”, vertelt Kersten.

Volgt Van Accom zichzelf op?

Bij de vrouwen verschijnt met Sofie Van Accom de titelverdediger aan de start. Na een wedstrijdloze winter wordt het echter uitkijken of de atlete zichzelf opnieuw kan overstijgen in het Park van Laken. Haar grootste uitdager zou zomaar eens Mieke Gorissen kunnen worden. Gorissen verraste in het najaar vriend en vijand door het BK tien kilometer op de weg te winnen en zal ongetwijfeld in de voorste gelederen te vinden zijn. Katrijn Vande Riviere behaalde vorig jaar brons en zal maar wat graag die prestatie willen herhalen.

Het wordt ook uitkijken naar namen zoals Hanna Vandenbussche, die goede herinneringen heeft aan het BK aangezien ze in 2019 nog de beste was, Lisa Rooms, Eline Dalemans en Imana Truyers. Febe Triest de belofte om in de gaten te houden.

“Het is een moeilijke winter geweest waarin elke afgelaste wedstrijd voor een soort demotiverend gevoel heeft gezorgd. Van vooruitzichten was weinig sprake, maar op training ben ik wel blijven doorwerken. Daarnaast probeerde ik af en toe een wedstrijdprikkel te simuleren om een soort van wedstrijdritme te kweken. Zondag wil ik in de eerste plaats genieten van het feit dat we een nummer mogen opspelden. Ik durf geen uitspraken doen over de concurrentie, aangezien ik bij mezelf ook niet echt kan zeggen wat het zal geven. Het wordt sowieso een speciale een wedstrijd”, klinkt het bij uittredend Belgisch kampioene Van Accom.

Wyns op weg naar twee op een rij, wie wint open strijd bij de mannen?

Op de korte cross bij de mannen staat met Jeroen D’hoedt een meervoudig Belgisch kampioen aan de start. Die status als voormalig winnaar maakt van hem echter geen topfavoriet, aangezien namen zoals Valère Hustin, Simon Debognies, Thomas Vanoppen en Ward D’Hoore gebrand zijn op een sterk resultaat. Het belooft een open strijd op het scherpst van de snee te worden. Jenna Wyns verdedigt haar titel bij de vrouwen en zal een vette kluif hebben aan Lotte Scheldeman, die vorig jaar goed was voor zilver.

De vrouwen beginnen aan hun lange cross om 13u40, gevolgd door de mannen op de lange cross om 14u10. De korte crossen bij mannen en vrouwen staan respectievelijk om 14u45 en 15u05 gepland. Alle wedstrijden zijn live te volgen op Sporza.

Deel dit bericht