Wie haalt zijn gram op Structabo CrossCup Hannuit?

bouchikhicover
Na een korte winterstop is de Structabo CrossCup zondag toe aan de vierde manche in Hannuit. De manche in Hannuit, tevens het veldloopkampioenschap van de Franstalige liga LBFA, maakt deel uit van de European Athletics Cross Country Permit Meetings. Daardoor verschijnen naast de beste Belgen ook een aantal sterke buitenlandse atleten aan de start.

Een kleine twee maanden na de Structabo Crosscup-manche in Roeselare trekt het regelmatigheidscircuit in het veld zich zondag opnieuw op gang in Hannuit, de enige manche aan de andere kant van de taalgrens. Bij de vrouwen belooft het een spannende strijd op twee fronten te worden. Anna Gosk was vorig jaar de beste in Hannuit. De Poolse zal maar al te graag opnieuw zegevieren, al moet ze daarvoor onder meer afrekenen met Jasmijn Bakker.

Bakker won op het EK veldlopen met het Nederlandse vrouwenteam bij de beloften goud. Individueel werd de atlete vierde in die wedstrijd. De Duitse Vera Coutelier, die op de manche in Mol nog derde werd, is eveneens van de partij. Ook de Roemeense Roxana Birca, die in de top 20 finishte op het EK in Lissabon, mag niet onderschat worden.

Langs Belgische zijde is het uitkijken naar de waardeverhoudingen tussen leidster in de Structabo CrossCup, Hanne Verbruggen en het duo Sofie Van Accom en Hanna Vandenbussche. Van Accom finishte op 31 december net voor Vebruggen in Soest, waardoor het wel eens op een secondespel kan uitdraaien. Zeker omdat de vorm van de atlete in stijgende lijn gaat. Lisa Rooms, Vanessa Scaunet en Eline Dalemans zullen eveneens proberen meebikkelen om een plaatsje voorin.

“Ik voel dat het week na week beter begint te draaien, zeker na mijn goede passages in Soest en Hulshout. Ik hoop dat ik me daardoor echt nog kan bewijzen tijdens de laatste crossen van het seizoen. Het zou mooi zijn om de komende weken toch uit te blinken tijdens de resterende veldlopen”, aldus Van Accom.

Wie grijpt de macht in afwezigheid van Kimeli?

Één ding staat vast: geen vier op een rij voor Isaac Kimeli. Kimeli was zowel met zijn club OEH op de Relays in Berlare, als individueel in Mol en Roeselare de beste. De leider in het klassement past echter zowel voor Hannuit en Rotselaar, omdat hij zich in Zuid-Afrika gaat voorbereiden op de olympische zomer. Daardoor zijn alle ogen gericht op Soufiane Bouchikhi, die samen met Kimeli het Belgische seniorenteam een zilveren medaille bezorgde op het EK, en Dame Tasama. Beide heren vochten een heerlijk duel uit in Soest om 2019 af te sluiten. Tasama was in het verleden al twee keer de beste in Hannuit en verkeert duidelijk in bloedvorm. De 32-jarige atleet droomt nog altijd van de Spelen in Tokio op de marathon. Daarvoor doet hij in het voorjaar nog een ultieme poging.

Zij worden uitgedaagd door de Duitser Samuel Fitwi, die op het EK in Lissabon zesde werd en daardoor net Bouchikhi en Kimeli afhield. Fitwi won in het verleden al de manche in Mol. Ook Lahsene Bouchikhi, de jongere broer van de topfavoriet, verschijnt aan de start. Hij maakt samen met Michael Somers, Steven Casteele, Dorian Boulvin en Pieter-Jan Hannes deel uit van een groepje Belgen dat ongetwijfeld zal strijden om de dichte ereplaatsen. Somers kan een gouden zaak doen in het klassement, aangezien hij voorlopig tweede staat in de tussenstand.

“Ik verwacht niet dat Hannuit mijn beste manche zal worden van het seizoen, aangezien ik top wil zijn op het BK. Na het EK in Lissabon heb ik een korte rustpauze ingelast, met een bijhorende vakantie, dus het zou raar zijn als ik zondag super voor de dag zou komen. Ik hoop echter wel mijn plaats in het klassement te verdedigen met het oog op de manches in Rotselaar en Brussel uiteraard”, aldus Somers.

Deel dit bericht