Wie doet een gooi naar EK-selectie op Structabo CrossCup Roeselare?

truyers2011
Komende zondag staat de tweede individuele manche van de Structabo CrossCup gepland. Roeselare staat traditiegetrouw gelijk aan de selectiecross voor het EK veldlopen, dat op 8 december in Lissabon plaatsvindt. Bevestigen de favorieten of valt er een verrassing uit de bus?

De winnaars in Roeselare bij de junioren, beloften en senioren zijn op papier zeker van hun deelname aan het EK veldlopen. Bij de senioren vrouwen kan dat echter een speciaal gegeven worden aangezien favoriete Hanne Verbruggen één week na Roeselare aan de start staat van de marathon van Valencia. Daardoor is het uitgesloten dat ze naar Lissabon trekt om één week na haar marathon het EK in het veld te betwisten. Indien andere vrouwen zich van het EK willen verzekeren, dan moeten ze potentieel tonen om in de top 20 te finishen op het EK. Vorig jaar kwam slechts één vrouw, Nina Lauwaert, in de buurt van die notering met een 22ste plaats. Lauwaert deelde echter vorige week mee dat ze past voor de resterende Structabo CrossCup-manches omdat ze zich volledig wil focussen op haar wegwedstrijden in functie van het WK halve marathon en de Olympische Spelen van Tokio.

Daardoor zal de concurrentie voornamelijk moeten komen van Belgisch veldloopkampioene Hanna Vandenbussche. Vandenbussche liet echter zowel in Berlare tijdens de Relays als in Mol geen al te beste indruk na. Uitkijken wordt het ook naar Imana Truyers, die in Mol niet aan de start verscheen. De grote verrassing aan het Zilvermeer was ongetwijfeld Eline Dalemans, die knap tweede landgenote werd.

“In Mol verscheen ik met de nodige twijfels aan de start vermits ik ziek was geweest in de aanloop naar die manche. Van hoge verwachtingen was dus absoluut geen sprake, maar ik heb mezelf aangenaam verrast. Qua trainingen voerde ik met het oog op Roeselare weinig aanpassingen door. Ik hoop er natuurlijk sterker voor de dag te komen dan in Mol”, aldus Dalemans, de revelatie van Mol.

WIE TOONT ZICH IN LANGE CROSS ZONDER KIMELI EN HENDRIX?

De lange cross bij de mannen kan een open wedstrijd worden, want zowel Isaac Kimeli (de vice-Europees kampioen in het veld) en Robin Hendrix (15de op het EK veldlopen vorig jaar) opteren voor de korte cross. Daardoor is er natuurlijk één grote favoriet, Soufiane Bouchikhi. De Luikenaar voerde in het verleden al meermaals een show op in Roeselare, maar door het late WK in Doha ziet zijn winterseizoen er ook anders uit. Bouchikhi sprak voorlopig geen EK-ambities uit, maar als hij zondag op het podium staat, denkt hij daar mogelijks anders over.

De grootste naam aan de start is Bashir Abdi, die afgelopen zaterdag nog de Gouden Spike in ontvangst mocht nemen als beste Belgische atleet. Abdi neemt de Structabo CrossCup mee om sterker te worden met het oog op het olympische jaar 2020. “Crossen is niet alleen goed voor je uithoudingsvermogen, maar ook om je belastbaarheid te testen. Ik kijk er absoluut naar uit om na twee jaar nog eens in het veld te duiken. Al ben ik niet getraind om aan de start van het EK te verschijnen. Dat past ook niet in mijn planning. Ik ga er zondag wel ten volle van genieten”, aldus de snelste marathonloper ooit in ons land.

Kanshebbers op het EK zijn onder meer Michael Somers en Pieter-Jan Hannes, die terug van weggeweest lijkt. Als het van Somers afhangt, dan zal zijn concullega Hannes nog een grote sprong voorwaarts gezet hebben richting zondag. Ook Steven Casteele en Jeroen D’hoedt zullen voorin te vinden zijn. De wedstrijd in de wedstrijd wordt die onder de beloften. Dorian Boulvin is hier de uitgesproken favoriet. Het wordt echter afwachten of atleten zoals Clément Deflandre, John Heymans en Guillaume Grimard de schade kunnen beperken om een ploeg te sturen. De selectiecommissie stuurt ploegen uit van vier atleten als dat het geval zou zijn.

ZORGT EXTRA KORTE CROSS VOOR SPEKTAKEL?

De korte cross in Roeselare wordt ingekort van zo’n 3.000m naar 1.700m om een goede maatstaf te zijn voor de Mixed Relay op het EK veldlopen. De top drie in beide korte crossen mag in principe mee naar het EK, indien het team kan meestrijden voor een top zes. Bij de mannen lijken Isaac Kimeli en Robin Hendrix onklopbaar. Al blijft er dat derde plaatsje. Specialist ter zake en eindwinnaar van de korte cross vorig jaar, Valère Hustin, behoort zeker tot de kanshebbers. Bij de vrouwen zijn er op papier alvast vier namen die ongetwijfeld een mooie strijd zullen leveren. Sofie Van Accom, Jenna Wyns en 800m-specialistes Renée Eykens en Camille Muls hebben hun deelname alvast bevestigd.

Deel dit bericht