Vandenbussche en Bouchikhi zegevieren op zonovergoten AA Drink CrossCup Brussel

belgaimage-146027059-full
Hanna Vandenbussche en Soufiane Bouchikhi hebben zich in Brussel tot Belgisch kampioen veldlopen gekroond. Onder een aangenaam winterzonnetje kregen we in beide wedstrijden een gelijkaardig verloop met telkens één atleet die het initiatief nam. Nina Lauwaert en Isaac Kimeli zijn de eindlaureaten van de AA Drink CrossCup.

Vandenbussche verrast grote favorieten

De start bij de vrouwen verliep eerder rustig. Alle grote namen bevonden zich voorin én in tegenstelling tot de andere manches kon Hanna Vandenbussche meteen voorin postvatten. Het was de voorbode van een opvallende wedstrijd, waarin Vandenbussche de koers hard zou maken. Nina Lauwaert leek niet over de beste benen te beschikken. De topfavoriete hing meteen aan de rekker in het groepje met onder andere Sofie Van Accom, Hanne Verbruggen en Stéphanie Barnes.

Lauwaert en Barnes zouden definitief moeten afhaken. Ondertussen bleef Vandenbussche druk zetten op haar metgezellen Van Accom en Verbruggen, al kraakten die nog niet. In de voorlaatste ronde sloeg Vandenbussche uiteindelijk een kloofje. Van Accom en Verbruggen zouden strijden om het zilver. Het geluk kon niet op bij Vandenbussche, die voor het eerst in haar carrière een manche in de CrossCup op haar naam schreef. De Belgische veldlooptitel was de kers op de taart, aangezien de atlete zo in de voetsporen treedt van haar coach Veerle Dejaeghere. Het zilver ging zoals vorig jaar naar Van Accom, die Verbruggen voorbleef. Nina Lauwaert moest tevreden zijn met de vierde plaats, maar kan zich wel optrekken aan haar eindwinst in de AA Drink CrossCup. Beste belofte werd Mathilde Deswaef op de 11de plaats. In de korte cross was Elise Vanderelst zoals verwacht aan het feest.

Bouchikhi heer en meester bij terugkeer

Soufiane Bouchikhi maakte zijn terugkeer op Belgische bodem na een door blessures geteisterde winter. Vooraf gaf de eindelaureaat van vorig aan dat hij 100% zeker was van zijn kansen op de overwinning. Dat gevoel zette hij kracht bij tijdens de race. Al was Dorian Boulvin de man aan de leiding in de aanvangsronde. Bouchikhi vond het welletjes geweest, waardoor de topfavorieten met onder meer Isaac Kimeli, Robin Hendrix, Lander Tijtgat en Dama Tasama aan de bak moesten. Kimeli plaatste een verschroeiende tussenversnelling om het kleine gaatje te dichten, iets wat hem later zuur zou opbreken. Bouchikhi wist echter van geen ophouden, waardoor de andere heren toch moesten lossen. Tasama voerde de forcing in de achtergrond, maar de kloof verkleinde niet.

Kimeli viel uit de top vijf en zou aan de finish pas zevende worden. Zijn eindoverwinning in de CrossCup kwam echter niet in gevaar. Zijn clubgenoot Hendrix was overigens de enige atleet die in de buurt kon komen van Bouchikhi in het slot van de race. De derde plaats was weggelegd voor Dame Tasama, die met Tijtgat de winnaar van Rotselaar kon voorblijven. Lahsene Bouchikhi, de jongere broer van de winnaar, vervolledigde de top vijf. Feest dus ten huize Bouchikhi. Clément Deflandre werd eerste belofte op de achtste plaats.

In de korte cross stond er geen maat op Ali Hamdi. Hamdi snelde bij het ingaan van de tweede grote ronde weg en zou niemand meer laten terugkeren. Dieter Kersten en Wesley De Kerpel legden beslag op de plaatsen twee en drie. De eindwinst ging naar Valère Hustin, die de finish niet haalde om een voorlopig onbekende reden.

Deel dit bericht