Van Accom na Belgische titel: ‘Laatste rechte lijn was echt genieten’

2_01070829_TS016303
Sofie Van Accom kroonde zich op het Belgisch kampioenschap voor het eerst tot winnares op de lange cross. De nummer twee van vorig jaar genoot achteraf dan ook ten volle van haar eerste Belgische titel op de lange cross. Bij de mannen prolongeerde Soufiane Bouchikhi zijn nationale titel. Hanne Verbruggen en Dieter Kersten mochten niet het hoogste schavotje op, maar verzekerden zich wel van de eindzege in het klassement van de Structabo CrossCup

Jenna Wyns, winnares korte cross

“Alles stond in het teken van dit BK. Ik liet de manche in Rotselaar en het BK indoor vallen om mij volledig op dit kampioenschap te kunnen voorbereiden. Toen ik hoorde dat het een week werd uitgesteld, baalde ik even aangezien ik afgelopen maandag normaal voor mijn werk naar Boedapest moest reizen. Ik heb mijn baas gelukkig kunnen overtuigen om mij van thuis uit te laten werken zodat ik wat energie kon sparen. Ik had vooraf misschien wel vrede genomen met een tweede plaats, maar tijdens de wedstrijd mag je nooit zo ingesteld zijn. Ik had mijn ogen op Camille gericht en kon het gat gelukkig snel dichtlopen. Aan de zijlijn werd geroepen dat de winst nog mogelijk was, dus dat gaf zeker een boost. Dit was echter niet wedstrijdscenario dat ik vooraf voor ogen had. Ik wou zelf tempo maken, maar miste mijn start volledig waardoor dat plan in het water viel. De modder had ik liever ook wat minder gezien, maar ik ga niet klagen want na enkele tweede en derde plaatsen sta ik hier voor het eerst op het hoogste schavotje.”

Robin Hendrix, Belgisch kampioen korte cross

“Vijf jaar geleden keek ik enorm op naar mannen als Sam Valgaeren en Ali Hamdi die Belgisch kampioen werden. Dat ik nu zelf voor het eerst met de Belgische titel ga lopen is echt speciaal voor mij. Er stonden vandaag enkele sterke mannen aan de start, dus ik was zeker op mijn hoede. Ik had op voorhand een tactisch plannetje uitgestippeld waardoor ik met een goed gevoel aan de start stond. Die laatste rechte lijn richting de finish is echt op mijn maat gemaakt gezien mijn lange foulé. Ik wist dat ik daar mijn slag moest slaan, dus bij het ingaan van de laatste ronde heb ik daar mijn aanval geplaatst. Zegezeker voelde ik mij echter nooit. Ik bleef tijdens de koers regelmatig achteromkijken omdat je met mannen als Oussama Lonneux en Pieter-Jan Hannes nooit volledig klaar bent.”

Sofie Van Accom, Belgisch kampioene lange cross

“Vandaag heb ik mijzelf verbaasd door op zo’n parcours mijn slag te slaan. Als pisteloper had ik toch schrik voor de modder. Ik wou mijn eigen wedstrijd lopen en dat is goed gelukt. Samen met Hanna Vandenbussche hebben we elk ons deel van het werk wel gedaan en hebben we er een mooie wedstrijd van gemaakt. Naar mijn gevoel hebben we beiden onze beste wedstrijd van het seizoen gelopen. Hanna heeft het mij echt wel zwaar gemaakt. Op een bepaald moment sleurde ze het tempo serieus de hoogte in waardoor ik echt alle registers moest opentrekken om erbij te blijven. Ik kon gelukkig blijven geloven in mijn eindsprint. Toen ik die inzette, voelde ik dat ze enkele meters moest toegeven. De laatste rechte lijn was echt genieten. De voorbije jaren hebben mij wijsheid bijgebracht en mij mentaal gesterkt. Dit heeft zeker een belangrijke rol gespeeld, want ik bleef vandaag echt geloven in mijn eigen sterktes.”

Hanne Verbruggen, vierde lange cross, eindlaureate CrossCup

“Het gevoel was goed toen ik aan de start stond, maar tijdens de wedstrijd verdween dat al snel. Mijn benen gingen niet van de grond en na de eerste strook bergop was ik mij aan het afvragen hoe ik dat nog vier ronden zou moeten volhouden. Is het omdat ik niet meer had afgebouwd aangezien ik dat vorige week al had gedaan, of was het gewoon echt mijn dag niet, ik weet het niet. De tegenstand was gewoonweg ook heel sterk vandaag. Toen ze over mij kwamen heb ik geprobeerd om door te bijten, maar ik zat vooral met de elfde plaats in mijn hoofd. Die moest en zou ik minimaal houden om mijn eindzege op zak te steken. Het was leuk geweest mocht ik hier vandaag gewonnen hebben, maar het zal voor een andere keer zijn. Hierover blijven piekeren heeft helemaal geen zin. Mijn winter is ook zonder Belgische titel meer dan geslaagd.”

Dieter Kersten, tweede lange cross, eindlaureaat CrossCup

“Die eindzege had ik echt niet verwacht. Dit is ongelofelijk! Toen ik hier aankwam en de modder zag liggen, was ik heel tevreden. Het is lang geleden dat we nog eens zoveel modder gekregen hebben. Zo’n zwaar parcours ligt mij goed en dat heb ik vandaag opnieuw bewezen. Ik voelde dat het van bij de start heel vlot draaide, maar Soufiane (Bouchikhi; red.) was echt outstanding. Met zijn versnelling meegaan durfde ik niet en zou zelfmoord geweest zijn. Ik hoopte vooraf om misschien derde te worden, al leek mij dat geen evidentie. Ik ben echt tevreden over vandaag. Ik moet er wel bijzeggen dat Isaac (Kimeli; red.) mij heeft opgewacht toen hij zag dat ik het gat aan het dichtlopen was. Hij heeft mij daarna op sleeptouw genomen richting Soufiane. Toen we voelden dat hij te ver weg was, heeft Isaac beslist om mij de tweede plaats te gunnen zodat ik die eindzege op zak kon steken. Hij had nog veel meer over dan mij, dus hij had het makkelijk van mij kunnen halen. Isaac heeft zijn groot hart getoond en ik ben hem dan ook eeuwig dankbaar.”

Soufiane Bouchikhi, Belgisch kampioen lange cross

“Het was niet gemakkelijk vandaag. Na de derde ronde begon het heel zwaar te worden, maar dat was gelukkig voor iedereen het geval. Desondanks voelden de benen heel goed waardoor ik al vroeg het tempo de hoogte in probeerde te jagen. Tot mijn grote verbazing ging niemand mee. Ik was er nochtans op voorbereid dat Isaac zeker twee à drie ronden zou volgen. Toen dat niet het geval was, hield ik er rekening mee dat hij hetzelfde tactisch plannetje als in Roeselare zou toepassen waar hij mij eerst wat meters gunde om op het einde terug te komen. Vandaag was het niet meer de Soufiane van in Roeselare. Toen zat ik op 85% van mijn kunnen terwijl ik vandaag op de volle 100% draaide. Tegen de Soufiane van vandaag had dat plannetje niet gewerkt. Ik had zelfs nog twee cartouches opgespaard voor mocht Isaac terugkomen en bergop had ik er zeker ook nog een patat op kunnen geven. Ik ben blij met mijn titel, maar het blijft jammer dat Isaac niet heeft doorgelopen voor de tweede plaats.”

Deel dit bericht