Manches in Mol en Hannuit maken deel uit van gloednieuwe World Athletics Cross Country Tour

Crosscup Brussel 2021
De CrossCup is zéér verheugd om aan te kondigen dat twee manches deel zullen uitmaken van de gloednieuwe World Athletics Cross Country Tour. Zowel in Mol, als in Hannuit zullen veldlopers meestrijden voor punten die hen extra prijzengeld én mogelijke tickets naar internationale kampioenschappen kunnen opleveren.

Naast innovaties van de CrossCup zelf, met name de invoering van een klassement op de korte cross voor vrouwen, is er ook groot nieuws met positieve gevolgen voor het Belgische en internationale veldlopen. De gloednieuwe World Athletics Cross Country Tour, die moet dienen om het veldlopen wereldwijd te herwaarderen en de voormalige ‘permit series’ vervangt, zal namelijk twee tussenstops maken in ons land komende winter.

De CrossCup-manches in Mol en Hannuit maken namelijk deel uit van de Cross Country Tour. Mol wordt een zogeheten ‘bronze label’-wedstrijd, Hannuit krijgt zelfs een ‘silver label’. De grootste vernieuwing binnen de Cross Country Tour is het feit dat atleten punten kunnen verdienen voor de World Ranking van World Athletics op de 10.000m. Er is ook een aparte ranking voorzien voor het veldlopen, waaraan een extra prijzenpot gekoppeld is voor atleten die doorheen het winterseizoen minstens drie prestaties in het veld achter hun naam zetten. Het EK veldlopen in Dublin in december krijgt bijvoorbeeld een ‘gold label’, waardoor daar ook belangrijke punten te verdienen vallen. Het naar 2023 uitgestelde WK veldlopen staat nog een trapje hoger dan de ‘gold label’-wedstrijden.

De zege op de lange cross in Mol levert 1150 punten op voor de World Ranking, in Hannuit gaat het zelfs om 1240 punten. In tegenstelling tot op de piste is er geen sprake van een placing score, aangezien die laatste al vervat zit in de volledige performance score die een bepaalde wedstrijd toegewezen krijgt. Het BK veldlopen krijgt, net zoals alle nationale veldloopkampioenschappen wereldwijd, een ‘bronze label’. De World Ranking geldt telkens alleen voor de lange crossen bij de senioren mannen en vrouwen.

Deel dit bericht