Lander Tijtgat hoopt op afscheid in stijl in Roeselare: ‘Beste vorm ooit’

Crosscup Brussel 2021
Lander Tijtgat neemt volgende week zondag afscheid van het Belgische looppubliek op de CrossCup in Roeselare. Tijtgat, 38 intussen, wil nog één keer schitteren op eigen bodem, zodat hij definitief een punt achter zijn carrière kan zetten na afloop van het EK veldlopen in Dublin.

Lander Tijtgat wil nog één keer schitteren op Belgische bodem, meer bepaald op 28 november tijdens de CrossCup van Roeselare. Op die manche worden de Belgische tickets naar het EK veldlopen uitgedeeld. In een ideaal scenario is Tijtgat van de partij op dat EK. Zijn spikes hangt hij vervolgens met veel plezier aan de wilgen in de Ierse hoofdstad Dublin, maar eerst volgt dus de selectiecross in Roeselare. De 38-jarige atleet kijkt reikhalzend uit naar zijn afscheid van het Belgische publiek.

‘In het begin van het winterseizoen heb ik even getwijfeld om van start te gaan in Berlare en Mol, maar omdat Roeselare zo belangrijk is, heb ik besloten om alles op 28 november te zetten. Ik heb goed kunnen trainen en voel me in mijn beste vorm ooit. Stiekem hoop ik dat zowel Roeselare, als het EK nog twee hoogtepunten mogen worden’, vertelt de leerkracht lichamelijk opvoeding, die topsport combineert met zijn job en ondertussen drie kinderen opvoedt.

Ondanks zijn afwezigheid in Berlare en Mol wilde Tijtgat wel weten welk vlees hij in de kuip heeft voor zijn allerlaatste afspraak op Belgisch grondgebied. ‘Ik heb de CrossCup de afgelopen weken gevolgd om te weten wie ik voorin mag verwachten in Roeselare. Michael Somers gaf een heel goede indruk in Mol. Simon Debognies zal een stuk sterker zijn dan toen en Lahsene Bouchikhi heeft stevig getraind in Ifrane. Ook Isaac Kimeli zal bijzonder sterk uit de hoek komen. Doorheen de jaren is hij toch een beetje onze leider geworden, waardoor het alle hens aan denk wordt om hem te volgen. Zelf had ik eigenlijk gehoopt dat Robin Hendrix en John Heymans ook van de partij waren, zodat er echt een ijzersterk team naar het EK kan afgevaardigd worden’, verduidelijkt de winnaar van de CrossCup van Rotselaar in 2019.

De keuze voor Roeselare als afscheid heeft zijn redenen. Enerzijds omdat de EK-tickets verdeeld worden op West-Vlaams grondgebied, anderzijds omdat Tijtgat op een hoogtepunt wil stoppen. Een volledig winterseizoen laat hij dan ook bewust links liggen. ‘Op het EK heb ik nog iets te bewijzen, in eigen land minder. Ik ga er ook geen spijt van hebben als ik niet in mijn opzet slaag in Roeselare. Ik gok dat het wel lukt met het oog op het EK natuurlijk, maar daarvoor heb ik wel een goede dag nodig. Lukt het niet, dan is het gedaan, want de andere manches liet ik ook al links liggen. Ik stop terwijl ik me goed voel. Mijn grote wens is om zonder blessures hopelijk twee wedstrijden te lopen. Daarnaast staat het plezier voorop. Er zakken heel wat supporters speciaal af naar Roeselare, dus hopelijk kan ik die mensen gelukkig maken’.

Tijtgat breekt ook een lans voor de CrossCup in het belang van de Belgische atletiekwereld. ‘Ik denk niet dat de Vlaamse sportliefhebber beseft hoe goed wij het hebben met de CrossCup. Wat Jos Van Roy als organisator al jaar in, jaar uit, dag in, dag uit doet, is onwaarschijnlijk. Hij legt ons in de watten en we zijn atlijd welkom. Ook fysiek en sportief is de CrossCup enorm van belang, want met het oog op de zomer is veldlopen cruciaal richting het zomerseizoen. Vraag dat maar aan World Athletics-voorzitter Seb Coe, die een groot voorstander is van veldlopen én die liep in zijn tijd in de zomer 800m en 1500m. We moeten het veldlopen en de CrossCup koesteren’, besloot Tijtgat.

Deel dit bericht