Kimeli: ‘Ik moest toch even slikken’

SBEkimeliroes
Na afloop van de Structabo CrossCup in Roeselare was er uiteraard ook plaats voor enkele reacties van de prominenten. Zeker met het oog op het EK in Lissabon, dat binnen twee weken gepland staat.

Hanne Verbruggen (winnares vrouwen)

“Ik heb aardig wat stress gehad in de aanloop naar vandaag. Verder heb ik ook gesukkeld met ziektekiemen, waardoor ik die overwinning niet geheel had zien aankomen. In Mol ben ik snel van start gegaan en kreeg ik het erg lastig in de slotfase. Toen glipte de overwinning uit mijn handen. Dat wou ik vandaag niet laten gebeuren. Voor mijn familie en vrienden ben ik blijven vechten. Ik had graag het EK gelopen, maar de kans op een blessure is te groot daarvoor.”

Hanna Vandenbussche (tweede vrouw)

“Het is mijn Roeselare, dat heb ik vandaag opnieuw bewezen. Ik ben na Doha door een moeilijke mentale periode gegaan, dit is dus zeker een opsteker. Hopelijk word ik nu ook geselecteerd voor Lissabon. Het verschil met Hanne Verbruggen was niet zo groot. Stephanie Barnes en ik kwamen op het einde zeer dicht. Toch durf ik niet met zekerheid zeggen of ik erbij zal zijn. Ik zou het wel heel jammer vinden, want ik heb nu toch ook al wat EK-ervaring. Als ik mag deelnemen ga ik er voor een top 20-plaats.”

Vanessa Scaunet (winnares korte cross)

“Oorspronkelijk wou ik de lange afstand doen, maar twee weken geleden hoorde ik van de korte cross en heb ik nog enkele specifieke trainingen afgewerkt. Ik weet van mijzelf dat ik zo’n versnelling op het einde heb. Ik geloof wel dat ze een mixed relay team zullen sturen naar Lissabon. We maken met deze sterke ploeg zeker kans op een medaille.”

Febe Triest (winnares bij junioren)

“Het ging redelijk vlot. Hier in Roeselare vond ik ook een parcours op mijn maat. Het was niet te zwaar en een snel parcours ligt mij wel. Hopelijk is dat in Lissabon ook het geval, ik wil daar alleszins beter doen dan vorig jaar. Voor Roeselare had ik wel een beetje afgebouwd, toch denk ik dat er nog wat procentjes kunnen bijkomen binnen twee weken.”

Isaac Kimeli (winnaar mannen)

“Ik heb vandaag karakter getoond en heb de strijd nooit opgegeven. Er was nog niets verloren toen Soufiane ervan door ging, dus ik ben in mijzelf blijven geloven. Ik moest toch even slikken toen Bouchikhi en Abdi het tempo de hoogte in jaagden. Ik maande mijzelf aan om rustig te blijven en dat heeft geloond. Het was mijn trainer die besloot om de planning om te gooien en toch voor de lange cross te gaan. Ik schrok toen hij mij vrijdag belde, want ik was mentaal voorbereid op de korte cross. De vorm van vorig jaar in Tilburg heb ik zeker nog niet. Ik heb amper kwaliteitstrainingen gedaan, maar van een medaille met het team durf ik wel dromen. Ik kijk er alleszins naar uit.”

Soufiane Bouchikhi (tweede plaats mannen)

“Ik kwam naar hier voor een podiumplek, maar vond het moeilijk om mijn vormpeil in te schatten na de trainersswitch. In de laatste ronde miste ik de frisheid om mijn overwinning veilig te stellen, maar hier moet ik tevreden mee zijn. Twee weken geleden was de kans nog heel klein dat ik aan de start van het EK van het veldlopen zou verschijnen, maar dit is voor mij een onverwacht sterk resultaat. Mijn coach mag voor mij beslissen over deelname, maar je kent mij: ik wil altijd deelnemen aan kampioenschappen. Vanavond gaan we er eens grondig over spreken.”

Bashir Abdi (vijfde plaats mannen)

“Dit was toch iets anders dan marathonlopen, maar het was héél leuk om nog eens te crossen. Ik heb ervan genoten om nog eens op eigen bodem te kunnen lopen. Ik kwam naar hier met weinig trainingen in de benen. Toch had ik op een iets beter resultaat gehoopt dan dit. Ik ben zo’n ondergrond natuurlijk niet meer gewoon, waardoor ik moeite had om in mijn ritme te komen. Nu is het back to business. Het mooie leven is voorbij. We gaan weer keihard trainen en dan zien we wel of ik nog crossen ga doen deze winter.”

Robin Hendrix (winnaar korte cross)

“Ik was op voorhand toch een beetje nerveus, want op zo’n korte afstand kan er vanalles gebeuren. De selectie behalen was het doel. Nu hoop ik dat we met een sterk team naar Lissabon kunnen afzakken. Dan is mijn winter alvast geslaagd. Mijn conditie blijft voorlopig goed in de nasleep van het WK in Doha. Ik kijk enorm uit naar het EK binnen twee weken. De korte cross zorgt voor wat minder druk ook in vergelijking met zo’n lange cross.”

Tim Van de Velde (winnaar junioren)

“Ik dacht echt dat ik verloren was. Halfweg kreeg ik een kleine steek, maar die ging gelukkig snel weg. Ik voelde dat Abdullah het lastig begon te krijgen en hij niet meer verder wegliep van mij. Dat gaf mij de motivatie om alle registers open te trekken. Ik kwam dichter en dichter en ging plots over hem, vrij vlot zelfs. Ik wist dat hij sterk ging zijn, maar hij heeft mij toch verbaasd. Vandaag was een mentale overwinning, want een half jaar geleden zou ik opgegeven hebben. Het afgelopen half jaar heb ik mijn mentale weerbaarheid volledig teruggevonden, want die was ik compleet kwijt. Het EK junioren van afgelopen zomer heeft mij dus zeker goed gedaan. Zoiets moest gebeuren om weer de Tim van vroeger terug te vinden. Mijn doel op het EK veldlopen is beter doen dan vorig jaar.”

Deel dit bericht