Gosk en Fitwi vertolken hoofdrol op Structabo CrossCup Hannut

ATHLETICS CROSS CUP STAGE 4 HANNUT WOMEN
Anna Gosk en Samuel Fitwi hebben de Structabo CrossCup in Hannut op hun naam geschreven. De Poolse Gosk diepte in de eerste ronde al een aanzienlijke voorsprong uit op haar concurrenten en kon met overmacht de overwinning veiligstellen. Fitwi kreeg meer weerwerk en kon pas in de laatste ronde zijn naaste belagers van zich afschudden. Sofie Van Accom en Soufiane Bouchikhi kroonden zich tot sterkste Belgen.

Door het forfait van leidster Hanne Verbruggen door buikgriep waren de ogen voornamelijk gericht op Sofie Van Accom en Hanna Vandenbussche. Onze landgenoten zagen echter al snel de sterke buitenlandse concurrentie naar de leiding snellen. De Poolse Anna Gosk, die vorig jaar al kon winnen in Hannuit, had slechts één ronde nodig om een aardige kloof te slaan op haar belagers. De Roemeense Roxana Birca positioneerde zich op de tweede plaats, gevolgd door Stéphanie Barnes en een trosje Belgische atletes.

Het was Van Accom die van de groep Belgen veruit de sterkste indruk gaf en de jacht op Birca inzette. Eline Dalemans leek op dat ogenblik niet genoeg meer in de tank over te hebben en moest als eerste lossen. Even later kraakte ook Vandenbussche waardoor Lisa Rooms voorbij de Belgische kampioene ging. Terwijl Gosk onbedreigd de overwinning kon veiligstellen, kwam Van Accom steeds dichter op Birca en een sterke Barnes. Haar eindsprint kwam echter te laat om nog kans te maken op het podium. De atlete van ACHL werd wel eerste Belgische, gevolgd door Rooms en Vandenbussche.

Fitwi maakt in slotronde komaf met Vernon en Bouchikhi

Ondanks de afwezigheid van Isaac Kimeli verscheen er met Soufiane Bouchikhi, Andy Vernon en Samuel Fitwi heel wat kwaliteit aan de start in Hannuit. Belofte Tim Van de Velde nam de kopstart voor zijn rekening, maar werd snel overvleugeld door Dieter Kersten en Vernon. Bouchikhi en Fitwi gingen iets behoudender van start en hielden zich de eerste ronde verscholen. Nadien kon het duo wel aansluiting vinden. Kersten moest op dat moment passen, waardoor een trio het om de winst zou strijden.

Vernon schuwde geen kopwerk en bepaalde lange tijd het tempo. Dat betaalde de Brit even later cash aangezien hij geen antwoord meer had op de tempoversnelling van Bouchikhi. Fitwi had dat wel en ging moeiteloos mee met onze landgenoot. Eén ronde voor het einde nam de Duitser het commando over en moest ook Bouchikhi eraan geloven. Fitwi verzwakte niet en raasde voort richting de finish. Bouchikhi leek het te gaan halen voor de tweede plaats, maar voelde plots de hete adem van Vernon in zijn nek die nog een pittige eindsprint uit de kast haalde. Onze landgenoot moest zo genoegen nemen met de derde plaats. Kersten en Lahsene Bouchikhi vervolledigden de top vijf.

Hendrix en Vangansbeke de beste op korte cross

Op de korte cross haalde topfavoriet Robin Hendrix het relatief eenvoudig. De OEH-atleet wachtte af tot het ingaan van de laatste ronde om zijn ultieme versnelling te plaatsen. Hendrix blijft zo ongeslagen op de korte cross. Bij de vrouwen mocht Zenobie Vangansbeke de handen in de lucht gooien.

Jong talent aan de macht

In Hannut, de eerste pleisterplaats van de Structabo CrossCup van het nieuwe jaar schitterden de sterren van morgen, het project van Sportoase en Runners’ Lab, opnieuw. De kleine Ann Pasquasy uit Couvin bijvoorbeeld zette bij de kangoeroes haar beste beentjes voor. Ze eindigde in het pak, maar het geluk straalde van haar af. Een kind van een sportieve familie, aangezien haar papa, mama, opa en oma ook actieve lopers zijn.

Anderen hebben echte ambitie. Zoals Marthe Van Reusel uit Mol, leidster in het klassement. Ze traint twee keer per week en droomt al van titels bij de senioren. Of Georges Baptiste uit Andenne, die zijn zesde zege op rij behaalde. Hiba Barkache uit Saint-Ghislain haalde het dan weer met een straatlengte voorsprong en kwam desondanks fris als een hoentje over de streep. Tristan De Greve uit Nevele deelt zijn interesse tussen atletiek en voetbal, maar in Hannuit haalde de loper in hem weer de bovenhand. Hij werd derde in een pak van tachtig, de toekomst oogt mooi.

Deel dit bericht