CrossCup Roeselare: Wie zet belangrijke stap richting EK veldlopen?

Belga
Belga

Zondag vindt in Roeselare de derde manche van de CrossCup plaats. Niet alleen de dagzege en belangrijke punten voor het klassement van de CrossCup staan op het spel, er zal eveneens gebikkeld worden om de zeer gegeerde plaatsen voor het EK veldlopen in Turijn. Naast de gebruikelijke hoofdrolspelers is het ook uitkijken naar Robin Hendrix en Isaac Kimeli, die hun comeback maken in het veld. Bij de vrouwen start Mieke Gorissen als topfavoriete.

Het kruim van de Belgische afstandslopers zakt zondag af naar het Schierveldestadion in Roeselare voor een nieuwe CrossCup-manche. Alles staat er in het teken van het EK veldlopen, dat op 11 december in het Italiaanse Turijn plaatsvindt. De resultaten in Roeselare zijn doorslaggevend voor de selectiecommissie.

Bij de vrouwen kon vorig jaar geen enkele landgenote een EK-ticket afdwingen. Dankzij de nieuwe selectiecriteria, waarbij de eerste atlete uit elke categorie sowieso zeker is van het EK, krijgen we al minstens één landgenote aan de start in Turijn. Mieke Gorissen, tijdens de CrossCup-manche in Mol nog de beste Belgische, is de grote favoriete om het rechtstreekse ticket te verzilveren. Maar zij mag te duchten concurrentie verwachten van Nina Lauwaert en Lisa Rooms. Marathonloopster Hanna Verbruggen zal zich wellicht ook voorin proberen te mengen, al gaf zij aan zich niet specifiek voorbereid te hebben op de wedstrijd in Roeselare.

De korte cross belooft meer een open strijd te worden. Mariska Parewyck nam in Mol nog de bovenhand, maar mag naast Lotte Scheldeman nu ook concurrentie verwachten van Vanessa Scaunet en Jenna Wyns. Bij de beloften kan Jana Van Lent de beste papieren voorleggen.

De lange cross bij de mannen zou weleens vuurwerk kunnen opleveren. Niet alleen de blikvangers van de vorige twee manches kleuren de startlijst. Isaac Kimeli, Robin Hendrix en Nicolaï Saké maken hun langverwachte terugkeer in het veld. Of zij het Michael Somers, Ruben Querinjean en John Heymans moeilijk kunnen maken, is maar de vraag. Het trio trok de voorbije weken naar Font-Romeu voor een hoogtestage en kan weleens sterk voor de dag komen.

Met Querinjean hoeven Somers, Heymans, Kimeli, Hendrix en Saké geen rekening te houden voor de EK-selectie, want hij komt uit voor Luxemburg. Clément Deflandre, Guillaume Grimard en Pieter-Jan Hannes dingen wél mee naar de EK-tickets. Zij gaan zich met plezier proberen te mengen in de debatten.

Op de korte afstand kijken Maxime Delvoie, Ruben Verheyden en Stijn Baeten elkaar voor het eerst dit seizoen in de ogen. Delvoie kan vertrouwen putten uit zijn overwinning in het Molse zand terwijl Verheyden en Baeten door blessureperikelen nog geen crossen in de benen hebben. Die laatste twee maakten vorig jaar deel uit van het bronzen mixed relay team op het EK veldlopen en gaan daardoor extra gebrand zijn op een goede prestatie.

Bij de beloften is er op papier weinig te beginnen tegen Tim Van de Velde. Noah Konteh is bij de junioren dan weer de te kloppen man. Bij de vrouwen onder 20 jaar zullen Julie Voet en Charlotte Penneman het elkaar knap lastig proberen te maken.

Deel dit bericht