CrossCup Mol: Lahti en Ayeko maatje te groot voor landgenoten

Fotospecial-SISK-056

Aan het Zilvermeer in Mol werd vandaag onder een stralende zon de eerste individuele manche van de CrossCup afgewerkt. Zowel bij de mannen als de vrouwen moesten de Belgische toppers hun meerdere erkennen in de sterke internationale tegenstand. De Zweedse Sarah Lahti was buiten categorie bij de vrouwen. Bij de mannen domineerde de Oegandees Joel Ayeko van start tot finish.

Het aanwezige publiek kreeg dankzij de schitterende omstandigheden en sterke internationale atleten waar voor hun geld tijdens de CrossCup in Mol. Bij de senioren vrouwen zette de Keniaanse Mauerine Cherotich het veld meteen onder druk. Ze sloeg een kloofje, maar kon niet lang profiteren van haar snelle start. De Zweedse Sarah Lahti, in 2016 al de beste in Mol, kwam na een kleine ronde op toerental. Ze ging op en over Cherotich en maakte er vervolgens een lange solo van. Aan de finish hield ze maar liefst twintig seconden over op de Nederlandse Silke Jonkman.

Voor de derde plaats kregen we nog een spannende strijd. Mieke Gorissen, die behouden was gestart, was namelijk ten aanval getrokken. Ze schoof stelselmatig op en raapte onder meer een sterke Eline Dalemans, de Nederlandse Veerle Bakker en Poolse Anna Gosk op. In het slot van de wedstrijd ging de Belgische kampioene nog overtuigend over Cherotich waardoor ze als derde het podium op mocht. Gorissen werd ook beloond met de leiderstrui in het CrossCup-klassement. Dalemans liep knap als vijfde en tweede Belgische binnen.

Bij de senioren mannen voerde de Oegandees Joel Ayeko meteen na de start de forcing. Hij nam een grote groep met onder meer Tim Van de Velde, Michael Somers, Clément Deflandre, Lucas Da Silva en Ruben Querinjean op sleeptouw. Na twee ronden begon Ayeko stevig aan de boom te schudden. In geen tijd had hij een mooie voorsprong bij elkaar gesprokkeld. Somers gaf zich echter nog niet gewonnen. Hij liet de rest achter zich en zette de achtervolging in.

In de lange zandstrook kwam de Belgisch kampioen telkens dichter op de leider, maar in het bos werd het gaatje opnieuw uitgediept. Bij het ingaan van de laatste ronde had Somers zich neergelegd bij zijn tweede plaats. Hij wist dat hij voldoende voorsprong had op de nummer drie en liep gecontroleerd richting de finish. Somers is dankzij zijn tweede plaats wel de nieuwe leider in het CrossCup-klassement. Querinjean, die voor het eerst de lange cross voor zijn rekening neemt, had op het einde nog voldoende over om Deflandre van het podium te houden. Da Silva vervolledigde de top vijf.

Op de korte cross stond er geen maat op Mariska Parewyck. Parewyck was sterk in het zand en hield aan de finish meer dan een handvol seconden over op Charlotte Mouchet en Lotte Scheldeman. Maxime Delvoie mocht voor het eerst zegevieren bij de mannen. Hij was net een maatje te sterk voor Ward Leunckens en Lennert Dewulf. Die laatste kon ondanks een duik over de finish zich niet van het zilver verzekeren.

Deel dit bericht