CrossCup Mol: Fitwi en Van Velthoven zegevieren aan het Zilvermeer

211107-Vrouwen-001
Samuel Fitwi en Julia van Velthoven hebben de CrossCup in Mol op hun naam geschreven. Fitwi was na een spannend duel een handvol seconden sneller dan Michael Somers. Van Velthoven profiteerde van een valpartij van Belgisch kampioene Mieke Gorissen, die wel beslag legde op de tweede plaats.

De eerste individuele CrossCup-manche heeft het nodige spektakel opgeleverd. Bij de senioren vrouwen ontstond er een ruime kopgroep in de openingsronde met daarin onder meer Mieke Gorissen, Eline Dalemans, Lisa Rooms en Julia van Velthoven. Gorissen en Van Velthoven voerden de forcing, waardoor Rooms de rol moest lossen. Een trio leek om de zege te gaan strijden, tot Gorissen pijnlijk ten val kwam op de balken. Van Velthoven had intussen een kleine voorsprong uitgebouwd op Dalemans, die op weg leek naar de tweede plaats. Toch zou Gorissen alsnog de eerste landgenote worden na een razendsnelle laatste zandstrook. De zege ging echter naar Nederland met Van Velthoven.

De Russische Anna Tropina viel net naast het podium. Zij hield Lisa Rooms en Florence De Cock achter zich. Ondanks de valpartij en tweede plaats van Gorissen kon de Limburgse nog altijd tevreden terugblikken op haar uitstap naar het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer. Gorissen is namelijk leider in de tussenstand van de CrossCup, gevolgd door Dalemans en Rooms op respectievelijk de nummers twee en drie.

Bij de mannen moest topfavoriet Robin Hendrix in extremis afzeggen door keelpijn. Daardoor leek de Duitser Samuel Fitwi de te kloppen man. Al opteerde die laatste wel voor een bijzonder rustige aanvangsronde. Simon Debognies, Michael Somers en Guillaume Grimard bepaalden het tempo in de kopgroep. Bij een eerste tempoversnelling van Somers moest Grimard de rol lossen. De belofte van DCLA zou twee ronden later de wedstrijd verlaten met pijn in de zij. Fitwi vatte intussen voorin post en ging aan de boom schudden. Debognies was het kind van de rekening, waardoor het een duel tussen Somers en de Duitser werd. In de slotfase toonde Fitwi zich de sterkste, al bleef Somers wel aandringen tot en met de laatste kilometer.

Fitwi maakte voor de tweede keer het zegegebaar in Mol, nadat hij eerder al de beste was in 2018. Somers was een knappe tweede. Zijn clubgenoot Nicolaï Saké maakte het feestje bij LYRA compleet door in de slotfase nog op en over Debognies te springen. De Nieuw-Zeelander Hamish Caron vervolledigde de top vijf. Somers mocht op het podium de leiderstrui van de CrossCup in ontvangst nemen.

Op de korte cross bij de vrouwen stond er zoals verwacht geen maat op Elise Vanderelst. De Europese kampioene op de 1500m in zaal ging in de tweede ronde aan de boom schudden. Niemand had een antwoord klaar op de tempoversnelling van Vanderelst, die aan de streep tien seconden voorsprong had op Camille Muls. Jenna Wyns vervolledigde het podium. Bij de mannen voltrok zich een gelijkaardig scenario met Ruben Querinjean in een hoofdrol. De Belgische kampioen op de korte cross duldde tot het ingaan van de slotronde nog tegenstand, maar Querinjean vond het vervolgens welletjes geweest. Hij haalde het van Stijn Baeten en Europees beloftekampioen op de 1500m, Ruben Verheyden.

Deel dit bericht