CrossCup Mol: Belgen krijgen stevige buitenlandse concurrentie in eerste individuele manche

Belga
Belga

Na de Relays in Berlare barst zondag de individuele strijd los met de CrossCup in Mol. Niet alleen de Belgische top kijkt er elkaar in de ogen. Er zakt ook een sterk trosje buitenlandse atleten af naar het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer. Bij de mannen proberen de Oegandees Joel Ayeko en Eritreeër Samuel Habtom het onze landgenoten knap lastig te maken. Bij de vrouwen keert een oude bekende terug. Anna Gosk, de winnares van 2018, maakt een rentree in het Molse zand.

De CrossCup kende vorige week zondag een meer dan succesvolle aftrap met een recordaantal ploegen aan de start van de Relays. Organisator Jos Van Roy heeft alles in het werk gesteld om die lijn door te trekken naar Mol en kan uitpakken met een fraai deelnemersveld. “Het ‘Silver Level’ van de World Athletics Cross Country Tour maakt de wedstrijd extra aantrekkelijk voor sterke binnen- en buitenlanders. Naast de dagoverwinning staan er ook punten voor de world ranking op het spel. De jeugd heeft daar minder boodschap aan, maar ook die tekent massaal present. Ik verwacht zondag zo’n duizend atleten aan de start. Het zou een record zijn voor Mol”, aldus Van Roy.

Bij de mannen worden de Oegandees Joel Ayeko en de Eritreër Samuel Habtom wellicht de uitdagers van dienst voor onze landgenoten. Ayeko werd in 2019 tiende op het WK veldlopen. De 19-jarige Habtom pakte afgelopen zomer brons op de 5000 meter op het WK voor junioren. Maar de overwinning gaan ze niet zomaar cadeau krijgen, want aan de start wacht een legioen Belgische toppers hen op.

Belgisch kampioen Querinjean debuteert op lange afstand

Eén daarvan is Ruben Querinjean, Belgisch kampioen op de korte cross. Hij maakt voor het eerst een uitstap naar het langere werk en kan misschien wel verrassen. Clément Deflandre, Tim Van de Velde en John Heymans kwamen in Berlare sterk voor de dag en zullen zondag wellicht ook voorin meestrijden. Wie vorige week minder kon overtuigen was Michael Somers, al mag je hem niet afschrijven nu er ruim 9 km lang gestreden wordt.

Ruben Querinjean blijft ondanks zijn dominantie op de korte cross voorzichtig. “De vraag was niet of ik ooit zou overstappen naar de lange cross, eerder wanneer. Doordat de korte cross werd ingekort, was de keuze snel gemaakt. Mijn vorm is in stijgende lijn, maar ik denk niet dat ik echt al klaar ben om zondag mee te strijden om het podium. Ik kan meer dan een handvol Belgen opnoemen die voor stevige concurrentie kunnen zorgen. Ook van de Eritreeërs en van de Fransman Arthur Gervais verwacht ik veel.”

Eerste Belgische zege sinds 2015?

Sinds 2015 is er nooit nog een landgenote in geslaagd om de manche in Mol te winnen. Of we daar dit jaar verandering in krijgen, is maar de vraag. De Poolse Anna Gosk bewees met haar overwinning in 2018 goed uit de voeten te kunnen in het zand. Zij kan samen met de Keniaanse Maureen Cherotich en de Nederlandse Silke Jonkman een geduchte kandidaat zijn voor het podium. Jonkman klopte onlangs nog vice-Belgisch kampioene Lisa Rooms tijdens de 4 Mijl van Groningen. Rooms heeft deze keer wel het thuisvoordeel en zal zich niet snel gewonnen geven. Ook marathonloopsters Mieke Gorissen en Nina Lauwaert zullen hun huid duur verkopen in de strijd om het podium.

De korte crossen staan altijd garant voor spektakel en dat zal zondag niet anders zijn. Lotte Scheldeman, de nummer twee van het BK korte cross, zal wellicht een verbeten duel uitvechten met Mariska Parewyck. Bij de mannen wordt er voor de favorietenrol vooral gekeken naar Valère Hustin en Ward Leunckens. Zij moeten vooral op hun hoede zijn voor de Nederlander Nick Marsman.

Deel dit bericht