CrossCup Hannuit – Peruth Chemutai: ‘Hoop volgend jaar opnieuw aanwezig te zijn’

CCReacties
De CrossCup van Hannuit in 2022 zal de geschiedenisboeken ingaan als de editie waarop een olympische kampioene aan de start verscheen én de wedstrijd bij de senioren vrouwen op magistrale wijze naar haar hand zette. Peruth Chemutai genoot van haar eerste wedstrijd van het jaar en hoopt volgend jaar opnieuw van de partij te zijn.

Peruth Chemutai stormde gisteren naar de overwinning tijdens de lange cross van de CrossCup in Hannuit. De Oegandese olympische kampioene op de 3.000m steeple schreef zo voor het eerst in haar carrière een wedstrijd van de World Athletics Cross Country Gold Tour op haar palmares. Chemutai was ondanks de uitdagende omstandigheden, aangewakkerd door storm Franklin, in de wolken met haar zege.

‘Het was een heel mooie wedstrijd om mijn jaar mee aan te vangen. Het parcours lag er bij momenten glad bij en de wind speelde een belangrijke rol, maar ik heb genoten van de veldloop hier. Ik hoop volgend jaar opnieuw aanwezig te zijn en wil de organisatoren bedanken voor hun inzet en werk in deze omstandigheden’, vertelde de olympische kampioene na afloop.

Langs Belgische zijde blonk Lisa Rooms uit. Rooms hield tot en met de laatste ronde gelijke tred met Belgisch kampioene Mieke Gorissen. Die laatste had geen antwoord klaar op de versnelling die Rooms in de laatste hectometers plaatste. Rooms moet voor Gorissen finishen op het BK om de eindzege in de CrossCup veilig te stellen. ‘Omdat ik vorige week in Diest maar tien seconden achter Mieke was, had ik er mijn zinnen op gezet om haar hier eens te kloppen. Ik wist dat het erop aan kwam om een moeilijk moment middenin de wedstrijd te overbruggen. In de laatste ronde ben ik nog moeilijk te kloppen, dat weet ik, zeker door een marathonloopster, die minder snelheid heeft. Het scenario zoals het zich hier heeft afgespeeld, is exact waar ik op gehoopt had, echt fantastisch.’

‘Mijn hoofddoel blijft om kampioenschappen mee te doen in de zomer, maar dit mogen meemaken is toch supersjiek. De CrossCup heeft bij het brede publiek best veel aanzien en ik zou die heel graag eens winnen. Het is superleuk om helemaal voorin te lopen. Op het BK wordt het niet makkelijk, zeker niet op het parcours in Brussel. Mieke is een lichtgewichtje en loopt veel beter bergop, maar ik ga mijn huid duur verkopen.’

Deel dit bericht