CrossCup Hannuit: Daniel en Schrub maken het zegegbaar in de sneeuw

Golazo
Golazo

Rahel Daniel en Yann Schrub hebben de vierde manche van de CrossCup op hun naam geschreven. In een sprookjesachtig wit Hannuit was Daniel de beste na een intense strijd met Sarah Lahti en Megan Keith. Schrub haalde de bovenhand na een duel met Isaac Kimeli.

Geen witte kerst eind december, maar wel een witte CrossCup in Hannuit. De sneeuw viel namelijk stevig uit de lucht tijdens de wedstrijden bij de senioren. Die die sneeuw ging wel gepaard met een stevige laag modder, wat het vernieuwde parcours des te meer uitdagend maakte. Bij de vrouwen waren alle ogen gericht op Rahel Daniel uit Eritrea. Al leek Daniel de nodige moeite te ondervinden met het glibberige parcours in Hannuit. De Zweedse Sarah Lahti en Britse Megan Keith namen voorin het commando in handen. Ook de Nederlandse Veerle Bakker mengde zich, maar ondanks een valpartij maakte Daniel haar terugkeer.

De winnares van de World Athletics Cross Country Tour in 2022 maakte uiteindelijk het verschil in de laatste hectometers. Daniel bleef Lahti en Keith een handvol seconden voor. Bakker viel naast het podium. Onze noorderbuur werd gevolgd door een verrassend sterk Chloé Herbiet die in de slotfase op en over Lisa Rooms ging. Herbiet sloot haar trip in Hannuit dus niet alleen als LBFA-kampioene, maar ook als beste Belgische af.

Bij de mannen namen de Belgen de touwtjes in handen met Isaac Kimeli en Guillaume Grimard in de kopgroep. De Fransman Yann Schrub haakte zijn wagonnetje aan en de bronzen medaillewinnaar van het EK op de piste in München zou in de tweede wedstrijdhelft het gaspedaal induwen. Grimard was het kind van de rekening, maar zou wel knap derde worden in een sterk deelnemersveld.

Kimeli zette alles op alles om het tempo van de verschroeiende Fransman te volgen, maar ook de bronzen medaillewinnaar van het EK veldlopen moest het hoofd buigen voor Schrub, die de laatste ronde in dook met een handvol seconden voorsprong. In de slotronde bouwde hij een gerustellende voorsprong uit van bijna 20 seconden op Kimeli. De Keniaan Gideon Rono en de Brit Ned Potter vervolledigden de top vijf.

De korte cross leverde iet wat verrassende winnaars op. Annelies Nijssen verschalkte topfavoriete Mariska Parewyck met een indrukwekkend lange sprint in de slotmeters. Voor de Limburgse was het meteen haar eerste CrossCup-overwinning op de korte cross. Tibaut Vandelannoote maakte dan weer indruk bij de mannen door Ziad Audah en Maxime Delvoie, de leider in de CrossCup op de korte cross, voor te blijven. Ook voor de atleet van FLAC was het een eerste zege op de korte afstand in de CrossCup.

Deel dit bericht