CrossCup Diest: Wie slaat zijn slag tijdens gloednieuwe manche?

Somers
Komende zondag staat in het Provinciedomein Halve Maan de allereerste CrossCup in Diest gepland. De eerste editie belooft vuurwerk op te leveren, onder meer door een hoogstaande wedstrijd bij de senioren vrouwen, maar ook door de terugkeer van Soufiane Bouchikhi in het veld.

Na een spreekwoordelijke winterstop hervat de CrossCup komende zondag met de vierde manche van het seizoen. Voor het eerst ooit trekt de CrossCup naar Diest, waar het Provinciedomein Halve Maan dienst doet als locatie. Dankzij de huidige coronamaatregelen is publiek welkom in Diest. Meer info over die maatregelen kan u onderaan dit artikel vinden. Gezien de weersomstandigheden van de afgelopen dagen belooft het een échte cross te worden.

Bij de senioren vrouwen wordt het uitkijken naar een bijzonder schouwspel op meerdere fronten. Langs Belgische zijde verschijnen héél wat toppers aan de start. Lisa Rooms voert het klassement van de CrossCup aan. Zij wordt zondag uitgedaagd door onder meer Nina Lauwaert, Hanna Vandenbussche en Sofie Van Accom. Ook Mieke Gorissen en Eline Dalemans, die verstek moesten geven voor de manche van Roeselare na coronabesmettingen, zijn opnieuw van de partij. Astrid Verhoeven, die in oktober naar een snelle marathon in Amsterdam liep, maakt eveneens haar opwachting.

Hoe dan ook wordt het dus een interessante strijd tussen de Belgische dames, al lijkt de zege in Diest eerder weggelegd voor een Britse atlete. Kate Holt won in het verleden al de manche in Rotselaar, maar haar landgenotes Jessica Gibbon en Kate Avery kunnen nog meer adelbrieven voorleggen. Gibbon was op het meest recente EK cross zelfs goed voor een 11de stek.

Bij de senioren mannen staat komende zondag in het teken van de terugkeer van Soufiane Bouchikhi. De meervoudige Belgische kampioen in het veld kiest opnieuw voor het veldlopen en de piste nadat hij zich ruim een jaar toelegde op de marathon. Bouchikhi neemt het onder meer op tegen de leider in de CrossCup, Michael Somers, die één dag eerder in actie komt in het Duitse Dortmund op 3.000m. Clubdgenoot Nicolaï Saké zal zich ongetwijfeld opnieuw voorin willen mengen.

Ook Oriëntatieloper Yannick Michiels zakt af naar Diest voor de CrossCup-manche. Onze landgenoten zullen net zoals bij de vrouwen moeten afrekenen met een sterke Britse delegatie, aangevoerd door Mahamed Mahamed. Die laatste was recent goed voor 28’16 op tien kilometer op de weg. Guillaume Grimard kon bij de beloften in de CrossCup nog niet geheel overtuigen. De man van DCLA maakte dat echter meer dan goed door op het EK veldlopen naar een verrassende vijfde plaats te lopen. Hij kijkt zondag opnieuw recht in de ogen van Marco Vanderpoorten.

De korte crossen kunnen in principe ook de nodige spankracht opleveren. Ruben Querinjean was in Mol oppermachtig. De Luxemburger snelde op het EK veldlopen naar brons bij de beloften en lijkt de te kloppen man te gaan worden. Hij moet in Diest wel afrekenen met Pieter-Jan Hannes, Sven Bombeke, Tim Van de Velde en Simon Meganck. Ook Ruben Verheyden, de winnaar van de korte cross in Roeselare, is van de partij. Verheyden loopt op zaterdag wel een 1500m in Duitsland, waardoor hij niet met de meest frisse benen aan de start verschijnt.

Bij de vrouwen op de korte cross zijn alle ogen gericht op Elise Vanderelst, die net zoals Verheyden deel uitmaakte van het bronzen team op de mixed relay in Dublin. Vanderelst was dominant in Mol en Roeselare en wil die lijn ongetwijfeld doortrekken. Uitdagers van dienst zijn Camille Muls, Annelies Nijssen, Mariska Parewyck en Jenna Wyns. 

Deel dit bericht