Bouchikhi en Van Accom kronen zich tot Belgisch kampioen veldlopen in Brussel

TS016817
Soufiane Bouchikhi en Sofie Van Accom hebben zich in het Park van Laken in Brussel tot Belgische kampioenen in het veldlopen gekroond. Bouchikhi volgt zichzelf op als nationaal kampioen, maar zag Dieter Kersten wel de eindzege grijpen in de Structabo CrossCup na een slimme zet van zijn teamgenoot Isaac Kimeli. Bij de vrouwen crashte favoriete Hanne Verbruggen. Haar eindzege in de CrossCup stelde ze wel veilig.

Het BK veldlopen in Brussel beloofde spektakel op te leveren, aangezien het Park van Laeken was herschapen tot een heuse modderpoel na de hevige regenval van afgelopen week. Soufiane Bouchikhi liet het niet aan zijn hart komen tijdens de lange cross bij de mannen. Bouchikhi ging in de tweede ronde stevig aan de boom schudden. Niemand had een antwoord klaar op de titelverdediger. Isaac Kimeli bleef tot en met de voorlaatste ronde op een tiental seconden hangen van Bouchikhi, maar ook hij moest het hoofd buigen voor een superieure leider.

Dieter Kersten deed ondertussen een gooi naar de eindzege in de Structabo CrossCup, aangezien hij op en over Lahsene Bouchikhi ging. Kersten kreeg zijn trainingsmakker Kimeli in het vizier en keerde ook terug. Na een korte babbel was het duidelijk: Kimeli zou met plezier zijn tweede stek afstaan om de eindzege in het team te houden. Soufiane Bouchikhi had intussen ruimschoots de tijd om het publiek te begroeten. Hij volgt zichelf op als Belgisch kampioen in het veld. Eindwinnaar Kersten en Kimeli vervolledigden het podium.

Lander Tijtgat, die zijn comeback maakte na een winter vol blessureleed, legde beslag op een knappe vierde plaats.  Marathonloper Thomas De Bock finishte eveneens in de top vijf.

Verbruggen kan favorietenrol niet waarmaken, Van Accom met eerste Belgische titel op lange cross

Bij de vrouwen waren alle ogen gericht op leidster Hanne Verbruggen. Verbruggen ging in haar gekende stijl bijzonder snel van start. Ze leek een mooie voorsprong op te bouwen, maar na anderhalve ronde keerden onder meer Sofie Van Accom en titelverdedigster Hanna Vandenbussche terug. Dat duo zou verbazen door Verbruggen los te gooien. Het werd een pittige titelstrijd, waarin Vandenbussche de duimen moest leggen voor haar intrinsiek snellere collega.

Van Accom behaalde zo een onverwachte, maar meer dan verdiende Belgische titel, meteen ook haar eerste op de lange cross. In het verleden won ze wel al titels op de korte cross. Verbruggen moest vrede nemen met een vierde stek, maar verzekerde wel de eindwinst in de Structabo CrossCup. De derde plaats ging verrassend naar Katrijn Vande Riviere.

Hendrix oppermachtig, Wyns deelt goed in

Tijdens de korte cross bij de mannen stond er zoals verwacht geen maat op Robin Hendrix, die na een derde van de wedstrijd een bom gooide waarop niemand een antwoord klaar had. Pieter-Jan Hannes vocht zich als een leeuw naar de tweede stek. Oussama Lonneux sleepte de derde plaats in de wacht.

Bij de vrouwen leek Camille Muls onklopbaar. de 800m-specialiste bouwde een stevige voorsprong uit, maar botste in de sloftase op een muur. Jenna Wyns ging op en over Muls, die zelfs niet op het podium zou finishen. Lotte Scheldeman en Paulien Nelissen legden beslag op de tweede en derde stek.


Ook Running Stars genieten van de blubber in Brussel

Uitstel is geen afstel. Met een week vertraging kon de laatste manche van de Structabo CrossCup, tevens geldend als het Belgisch kampioenschap in het Park van Laken,plaatsvinden. Zelfs de allerkleinsten hadden zich niet laten afschrikken door het gure weer. Ondanks alle slijk sloegen ze allesbehalve modderfiguren. Nore De Witte, Morgan Deville,Eline Servais, Lars Van Der Linden, Lucie Philippe, Kenny en Robby Wuyts: het is maar een greep uit de vele kampioenen uit de jongste categorieën. Of Anna Ornelis, zevende in haar reeks miniemen, ook al uit het goede Meetjeslandse hout gesneden. Kan moeilijk anders met een opa als André, één van de grote namen uit de Belgische crossgeschiedenis en jarenlang trainer van nationaal toptalent.

Deel dit bericht