Ayeko en Gosk beste in AA Drink CrossCup Hannuit

ayekocross
Zowel bij de vrouwen als bij de mannen dicteerde de sterke buitenlandse concurrentie de wet. De Poolse Anna Gosk mocht na Mol ook zegevieren op de AA Drink CrossCup in Hannuit. Bij de mannen toonde de Oegandees Thomas Ayeko zich van een heel ander kaliber. Nina Lauwaert en Isaac Kimeli mochten zich vandaag de beste Belgen noemen.

Nina Lauwaert kon na een kanonstart al snel een tiental meters winnen op haar concurrenten. Zij hield deze voorsprong een ronde lang vol, maar voelde niet veel later de hete adem van de Poolse Anna Gosk in haar nek. Gosk, die zich een ronde lang verscholen hield in de achtervolgende groep, ging stevig op de gaspedaal staan waardoor zij al snel een mooie voorsprong bij elkaar liep. Niemand die ook nog maar een moment in haar buurt kwam, waardoor zij zonder problemen haar tweede CrossCup-zege kon veilig stellen. Haar landgenote Katarzyna Rutkowska mocht als tweede het podium op.

In de strijd om beste Belgische leek Lauwaert haar snelle start te moeten bekopen. Met nog een halve ronde te gaan vond Lauwaert haar tweede adem terug waardoor ze als derde en eerste Belgische kon finishen. Hanna Vandenbussche deelde haar race goed in en werd derde Belgische. De leidster in het klassement, Sofie Van Accom, kende een mindere dag en werd zevende in totaal. Dit bleek voldoende om de leiding in het klassement te verlengen. Belgisch kampioene Imana Truyers staakte de strijd na amper één ronde waardoor Elise Vanderelst makkelijk de LBFA-titel kon pakken. Zij werd eveneens eerste belofte.

MANNEN

Bij de mannen was niemand opgewassen tegen de Oegandees Thomas Ayeko. Hij ging er van bij de start meteen vandoor en kon met ruime voorsprong als eerste finishen. Meer spanning was er voor de tweede plek waarbij een viertal Belgen lange tijd meedongen naar winst. Isaac Kimeli werd de voorbije week geplaagd door ziekte, maar toonde zich opvallend fris. Robin Hendrix, Lander Tijtgat en Jeroen D’hoedt konden tot op een ronde van het einde in zijn spoor blijven. D’hoedt moest als eerste lossen en zou even later als vijfde finishen. Hij pakt zo wel de LBFA-titel. Ook Tijtgat moest een halve ronde voor het einde de twee OEH-atleten laten gaan en werd vierde.

Kimeli en Hendrix lieten het tot een sprint komen om uit te maken wie deze CrossCup-manche de beste Belg zou worden. In die sprint toonde Kimeli zich opnieuw oppermachtig waardoor hij als tweede en eerste Belg over de finish kwam. Hij blijft zo ongenaakbaar in het AA Drink CrossCup-klassement. Dorian Boulvin kon in afwezigheid van Simon Debognies de leiding overnemen in het belofteklassement.

KORTE CROSS

Belofte Dieter Kersten heeft zondag verrassend de korte cross gewonnen. Hij haalde het voor Valère Hustin, die zo de titel van de Franse gemeenschap op zak stak, en Mathijs Casteele.
       
Favoriet Ismael Debjani gaf zondagmorgen op het laatste moment forfait, met Piere-Antoine Balhan was het een andere specialist van de 1.500 meter die voor een raketstart zorgde. Hij kon zijn koppositie een kilometer aanhouden, maar viel nadien gevoelig terug. Wesley De Kerpel nam het commando over, maar Valère Hustin en Dieter Kersten volgden attent in zijn spoor.
 
Kersten, 22 en in december nog deelnemer aan het EK veldlopen voor beloften, was in de sprint enigzins verrassend de beste. Hustin, die eerder de manche in Mol won, was tweede. Mathijs Casteele keerde terug uit de achtergrond en stak de derde plaats op zak.

Deel dit bericht